Skip to main content

Ékszíjak széles palettája

A valóban ék alakú ékszíj feladata korábban az áramfejlesztő, a vízpumpa, vagy a hűtőventilátor meghajtása volt, napjainkra azonban a gépjárművekbe épített, meghajtást igénylő segédberendezések száma jelentős mértékben gyarapodott. Forgatni kell a szervokormány hidraulikus szivattyúját, a klíma kompresszorát, de a generátorok teljesítménye, és ezzel arányban a forgatásukhoz szükséges erő is legalább megkétszereződött. Ennyi munka elvégzéséhez a hagyományos ékszíj már nem alkalmas, ezért a gyárak áttértek a bordásszíj használatára. Ennek, és feszítőjének kicserélése viszont éppen olyan fontos, mint a motor működésében kulcsfontosságú vezérműszíjé. Cégünk Optibelt szíjakat forgalmaz. Ékszíjakból a teljes teherautó paletta elérhető kínálatunkban. 

 

Burkolt autóipari szíjak

Speciálisan az autóipari célokra fejlesztett szövetburkolatú ékszíjak, melyeket egyre jobban kiszorítanak a modern gyártástechnológiával készített fogazott ékszíjak. A szíj kidolgozása a hagyományos ékszíjaknál nagyobb erőátvitelt biztosít. Mezőgazdaságban is alkalmazzák, előnyük a kedvező árban rejlik.

Fogazott autóipari szíjak


Ezek a szíjak eredetileg elsősorban autóipari felhasználásra lettek kialakítva, de manapság gyakran előfordulnak ipari és mezőgazdasági felhasználások esetén is. Felépítésüknek köszönhetően kisebb tárcsaátmérők mellett is alkalmazhatók.

Hosszbordás szíjak


 

A hosszbordás szíjak olyan lapos jellegű szíjtermékek, melyeknek egyik, vagy mindkét oldalán szabályos közönként hosszirányú kidudorodásokat találhatunk. Mintha picike ékszíjak lennének szorosan egymás mellé tapasztva. Éppen ezen kialakítás miatt a hosszbordás szíjak egyesítik a laposszíjak és az ékszíjak előnyös tulajdonságait, így nagy fordulatszámok mellett egyre szélesebb körben alkalmazzák. Nagy előnyük, hogy egészen kis átmérőjű tárcsákon alkalmazva is hatékonyan viszik át a szükséges nyomatékot. További előnyük, hogy jól tűrik a hajtogató igénybevételt.

Átlapolt ékszíjak


Elsősorban a mezőgazdaságban használt ékszíj típus. Az átlapolás meggátolja az egy szíjtárcsán futó szíjak bármelyikének megcsúszását. Az átlapolt ékszíjak a leggyakrabban klasszikus burkolt profilban készülnek, de keskeny profilú valamint amerikai szabványú ékszíjak is készülnek átlapolt kivitelben.

Vezérműszíjak

 

A vezérműszíj feladata, hogy összhangban tartja a főtengelyt és a vezérműtengelyt. A motor vezérlését a modern motorokon nem lánccal, hanem keresztbordás szíjhajtással oldják meg. Csendesebb futásuk miatt alkalmazási területük egyre nő. Lapos szíjak, ezért jól viselik a hajtogató igénybevételt. Nem elhanyagolandó azonban a csere intervallum betartása mivel rendkívüli károkat okozhat a szakadásuk. A vezérlés csere alkalmával nem elegendő csak a vezérműszíjat cserélni. Több létfontosságú elemből áll a vezérlés, amiknek az élettartama azonos a szíjéval.

Variátor szíjak


 

A fokozatmentes hajtások egyik megoldása a variátor hajtás. A variátorszíjak ellenállnak az oldalukat terhelő nyomó igénybevételnek. A variátorszíj a variátortárcsában radiálisan le- és fel mozog, így változtatva a hajtás fordulatszámát. A fokozatmentes hajtás egyike a variátor hajtás. Alkalmazásuk: Kisméretű autók, robogók, mezőgazdaság, ipar területén.