Skip to main content

Amit a szűrőkről tudni érdemes

Olaj- és pollenszűrő

A levegő és az üzemanyag szűrők fontosak, hogy a motor megfelelően működjön, ne csökkenjen a teljesítménye, és optimális legyen az üzemanyag fogyasztás. Az olajszűrők ezektől talán még fontosabbak, mivel ezek látják el az olaj szűrését, amely a motor alkatrészeinek kenésére szolgál. A por és a piszok mellett, az olajban létrejöhetnek apró fémrészecskék is, amit az olajszűrő hatékonyan eltávolít, mielőtt olyan fontos alkatrészekhez jutnának el, mint a főtengely vagy a csapágyak. Ezért sohasem szabad megfeledkezni az olajszűrő cseréjéről. A pollenszűrők használata nincs kihatással az autó megfelelő állapotára, az az utasok és a vezető egészségére vonatkoznak, ezért ezek cseréjét ne hagyjuk ki. Ahogy a neve is magába foglalja, a levegőben található pollen és egyéb szennyeződések kiszűrésére szolgálnak. Megakadályozzák, hogy ezek az utastérbe kerüljenek. Gyakran ezt a szűrőt figyelmen kívül hagyják az autó tulajdonosok, pedig egy jó befektetés arra, hogy megvédjük egészségünket.

Levegő- és üzemanyagszűrő

A levegőszűrő a motor működéséhez szükséges levegőt szűri meg, hogy az szennyeződésektől mentes legyen, mint például a por, a levelek, vagy kisebb rovarok. A levegőszűrő gondoskodik ezekről a dízel és a benzines kocsiknál egyaránt. Egyes gépkocsik akár két levegőszűrővel is rendelkezhetnek, de a legtöbbjüknek csak egy van. Ezeknek cseréje azért fontos, mivel egy piszkos levegőszűrő csökkenti a levegő áramlását, melynek hatására megnövekszik a gépkocsi üzemanyag fogyasztása, és csökken a teljesítménye. Ha hosszú ideig nem gondoskodunk a filterekről, akkor jelentkezhetnek motorindítási problémák, mint például a gyújtáskimaradás, vagy lehetséges, hogy a motor egyáltalán nem indul el, üzemképtelenné válik. Az autó szűrői közt megtalálható még az üzemanyagszűrő. Ennek típusai különböznek a benzin és a dízelüzemű autóknál. A benzines autóknál ezek ritkán szorulnak cserére, a dízelüzeműek viszont rendszeres karbantartást igényelnek. Valószínűleg ez azért szükséges, mert a dízel egy kevésbé finomított anyag, így több szennyeződést tartalmazhat. Itt a szűrők a motortérben találhatóak és könnyen hozzáférhetőek. A szűrők mindkét üzemanyag esetében megvédik az befecskendező rendszert és a tartályt az alsó részébe felhalmozódó törmelékektől. Egyes dízelszűrők, még az üzemanyagban lévő vizet is elkülönítik, mivel a víz károsítja a szivattyúkat és a befecskendezőket. Egy eldugult üzemanyagszűrő erőtlenebbé teszi a járművet, mivel korlátozza az üzemanyag áramlását, ami kihatással van a motor teljesítményére.

SPECIÁLIS TEHERAUTÓ SZŰRŐK:

A nagy teljesítményű, több száz lóerős motorok speciális igényeinek kiszolgálása, a modern adblue egységek, a nehéz tehergépjárművek fékrendszerének levegős rendszere és a bonyolult hidraulikus alkatrészek további speciális szűrők meglétét is igénylik. Ezek rendszeres cseréje a gépjármű karbantartás elengedhetetlen része. Ilyen speciális szűrők, amelyekre oda kell feltétlenül figyelni az alábbiak:

  • turbó levegőszűrő
  • kartergáz szűrő
  • szervóolaj szűrő
  • adblue szűrők
  • légszárító patron

Ezekkel kapcsolatos bármilyen kérdés megválaszolására kollégáink készséggel állnak rendelkezésre.

Clean Filters szűrők

Cégünk által forgalmazott termékek között megtalálhatóak a Clean Filter szűrők is. A DELGROSSO S.R.L. olasz cég 1960-tól kezdve gyárt szűrőket. A Clean Filter márkát 1975-ben regisztrálták. 2009-ben a Fiat Group for Service Parts-tól megkapta az év legjobb beszállítójának járó díjat. A nemzetközi piacra 1982-ben léptek ki, majd 1991-ben megkapták az ISO 9001 minősítést. A kelet-európai piacon 2000-től vannak jelen, 2004-ben az ISO TS 16949:2002 minősítést is elérték, és pár éven belül megszilárdították helyzetüket a nemzetközi piacon. 3 specializált üzemük 15 000 m2 területen található. Évente 11 millió darabot gyártanak 4000 különböző termékükből. A DELGROSSO S.R.L. több jelentős olasz autómárka gyári beszállítója. A Clean Filter szűrőket bemutató kisfilm az alábbi linkre kattintva érhető le: https://youtu.be/z8SnxXu5ZrI